Словенечките потрошувачи го тужат Apple

64

Во колективната тужба за надомест на штета, словенечкиот Zavod Kolektiv 99 бара од Apple 27,5 милиони евра отштета предизвикана од намерно забавување на работата и намалување на опсегот на функционалност на одредени модели на iPhone.

Zavod Kolektiv 99 поднесе тужба против корпорацијата со седиште во Калифорнија до Окружниот суд во Љубљана.

Потрошувачите кои се оштетени од постапките на Apple се поканети да се регистрираат преку формулар на веб -страницата за да помогнат во понатамошниот процес на колективно надоместување.

Постапката не значи никаков трошок за потрошувачите, напишаа тие во соопштението, пренесува љубљански Дневник.

„На 21. Во декември 2017 година, Apple издаде соопштение во кое јавно призна дека намерно ја забавил и ја намалил функционалноста на некои постари модели на iPhone со надградба на системот iOS без претходно да ги извести корисниците за овие телефони. Со надградбата на iOS 10.2.1, оштетени се корисниците на моделите iPhone 6, 6 plus, 6s, 6s plus и SE, а ажурирањето на iOS 11.2 ги оштети корисниците на моделите iPhone 7 и 7 plus “, изјавија од Zavod Kolektiv 99.

Apple беше предмет на бројни тужби и две казни, во Италија (10 милиони евра) и Франција (25 милиони евра), за признанија и откритија поврзани со забавување на телефонот и слабеење на батеријата.