Словенија инвестира милијарди евра во реконструкција по поплавите

11

Словенечката влада има намера да инвестира околу седум милијарди евра во реконструкција по катастрофалните поплави што ја погодија земјата пред речиси еден месец, изјави во четвртокот премиерот Роберт Голоб во парламентот во Љубљана.
Според досегашната проценка, штетата треба да изнесува 4,7 милијарди евра, додаде тој.

Обилните дождови предизвикаа излевање на реките и другите водни тела на почетокот на август, особено во северна и централна Словенија. Поплавите и свлечиштата предизвикаа огромни штети.

Селата беа евакуирани, патиштата и железниците беа под вода, стотици мостови беа однесени од порои, многу компании беа уништени.

Обновата нема да биде ограничена само на враќање на претходната состојба, туку целта ќе биде подобра заштита од идни природни катастрофи. Сакаме да постигнеме поголема отпорност во случај на вакви настани, рече Голоб.

ЕУ на Словенија и вети 400 милиони евра од солидарниот фонд. Покрај тоа, земјата би можела да повлече пари и од други фондови на ЕУ на кои има право за реконструкција.