Словенија ја отвора вратата за Uber и Lyft

7

Словенечкиот парламент ги одобри измените и дополнувањата на законите за патен транспорт кои создаваат правна основа за транспортни платформи како што се Uber или Lyft.

Дискусиите за Uber во Словенија траат со години. Поранешните словенечки власти сакаа да го донесат Uber на пазарот во 2016 година, но постапката беше одложена, бидејќи локалните таксисти се жалеа дека дозволувањето на Uber да работи е нелојална конкуренција на постојните такси служби.

Според предлогот, возачите што користат дигитални платформи треба да добијат лиценца, исто како и редовните таксисти, додека од таксистите нема да се бара да користат таксиметри и наместо тоа ќе им биде дозволено да користат софтвер.

Општините ќе бидат вклучени во процесот на поставување правила бидејќи можат да постават стандард за квалитет, вклучувајќи ги и видовите возила што ќе се користат за овие платформи.

Фото: Freepik