Словенија поднесе барање за полноправно членство во Европската вселенска агенција

7

На вселенскиот самит во Севиља, Шпанија, Словенија официјално поднесе барање за полноправно членство во Европската вселенска агенција (ЕСА). Ова го означува почетокот на приближно едногодишен период во кој телата и работните тела на ЕСА ќе ја испитуваат подготвеноста на Словенија за полноправно членство. Според владата, членството ќе донесе многу придобивки за Словенија.

Апликацијата за членство, која уследи по одлуката на Владата да ја достави во петокот, на маргините на министерската седница на ЕСА, на генералниот директор на ЕСА, Јозеф Ашбахер, ја достави Матевж Франгеж, државен секретар во Министерството за економија, туризам и спорт, соопшти министерството.

Ова го означува почетокот на приближно едногодишен период во кој телата и работните тела на ЕСА ќе ја испитуваат подготвеноста на Словенија за полноправно членство, која со усвојувањето на Словенечката вселенска стратегија минатата недела го заврши последниот официјален чекор пред поднесувањето на апликацијата  за членство. Советот на ЕСА следната година ќе донесе конечна одлука за членство.

„Со усвојувањето на словенечката вселенска стратегија, ја исполнуваме последната пресвртница неопходна за почеток на формалните процедури за полноправно членство во Европската вселенска агенција. Ова отвора можности за Словенија да го забрза развојот на нашиот вселенски сектор. Ова не е само можност да се зајакне вселенското истражување, туку и да се развијат револуционерни иновации кои можат да ја оживеат словенечката економија“, нагласи Франгеж.

Според Министерството, Словенија во последните години успеала да изгради перспективен вселенски сектор составен од повеќе од 40 мали и средни претпријатија. Тие успеаја да заземат водечка улога во одредени вселенски ниши, особено во областа на набљудување на Земјата, развој на иновативни технологии, нови материјали и три словенечки сателити.