Сноуден со предупредување за крипто-гејмингот

117

Свиркачот Едвард Сноуден вели дека употребата на незаменливи токени (NFT) во крипто-гејмингот доаѓа со одредени последици.

Во новото интервју за Parachains, канал на YouTube фокусиран на Polkadot и Kusama, Сноуден рече дека е против монетизирање на платформи за игри кои користат NFT бидејќи користат лажно чувство на недостаток.

„Имаме луѓе кои се обидуваат – можеби дури и не се обидуваат – но крајниот резултат од она што го прават е инјектирање вештачко чувство на недостаток […] Мислам дека тоа е всушност вроден антисоцијален нагон овде“, вели тој.

Поранешниот вработен во Централната разузнавачка агенција (ЦИА) вели дека гејмерите кои бараат виртуелно бегство потенцијално би можеле да бидат ставени во неповолна положба поради базираниот на NFT бизнис модел за гејминг,.

„Ако мислите на светот од кој луѓето се обидуваат да избегаат преку нивните игри, каде што живеат во ладна гола кутија, ако имаат среќа дури и да имаат дом во прескап град каде што го поминуваат целото свое време на работа, тие си одат дома исцрпени. Тие ја подготвуваат својата евтина храна и потоа го вклучуваат својот уред за да избегаат од сето ова, а потоа во нивниот дигитален свет, каде што се на прекрасен остров, градат прекрасен дом и сакаат да ја сменат бојата на ѕидот и мора да платат 19.99 долари за ѕид или за токен што ќе ви овозможи евентуално повторно да го обоите вашиот ѕид. Има нешто страшно, одвратно и трагично во тоа за мене“, појасни за што се работи Сноуден.

Неговиот коментар доаѓа по експоненцијалниот пораст на гејминг алткоините и метаверзумот базиран на крипто. Според Сноуден, крипто секторот е изложен на ризик да дозволи неетички практики.

„Мислам дека заедницата треба многу напорно да се потруди да го наруши развојот и да не внесува вештачки недостиг целосно во корист на некоја класа инвеститори. Едно од ветувањата, една од привилегиите на технологијата е тоа што нè ослободува од материјалните ограничувања кои постојат само во материјалниот простор. Обидот повторно да се наметне материјал во нематеријалниот простор, мислам дека е малку неетички“, заврши тој.