Со роботизирана униформа работници како од шега ќе подигнуваат 100 килограми

2

Работниците кои ги градат најголемите бродови во светот наскоро би можеле да ги извршуваат своите задачи со помош на специјални роботизирани униформи со надворешен скелет (егзоскелет), што ќе овозможи како од шега да подигнат метални парчиња со тежина од 100 килограми, пишува магазинот New Scientist.

Работниците во едно од најголемите бродоградилишта на светот – Daewoo во Јужна Кореја, ја тестирале оваа опрема, што им овозможува многу лесно да подигнуваат тешки предмети.

Експериментот е спроведен заедно со компанијата Marine engineering. Главниот инженер Гилвхоан Чу вели дека тестот покажал дека роботизираните егзоскелети ги зголемуваат можностите на работниците во извршување на нивните задачи. Неговиот тим работи на изработка на прототип што би можел да влезе во редовна употреба таму каде што роботите се веќе ангажирани во делови од производството.

Роботизираната униформа е меѓу 160 и 185 сантиметри и работниците не чувствуваат никаква тежина од нејзината рамка од 28 килограми, што е направена од јаглерод, алуминиум и челик, додека оделото е конструирано да ги поддржува и да ги следи движењата на работниците.

За движење на оваа униформа се користи батерија што трае три часа, а скелетот на работниците им дозволува нормално да се движат. Системот на хидраулични зглобови и електромотори од надворешната страна на ногата е поврзан со ранец што ја контролира опремата.