Со зголемување на соработката помеѓу Северна Македонија и Албанија до полесно надминување на кризата

36

„На следната седница на Владата, Министерството за економија ќе предложи укинување на одлуката за забрана за извоз на основни прехранбени производи меѓу кои и сончогледово масло за јадење, кои се главно инпути за производство на финални производи од производствени компании во Албанија и други земји во регионот„  кажа министерот за економија, Крешник Бектеши по денешната средба со министерката за финансии и економија на Албанија, Делина Ибрахимај во Тирана.

На средбата помеѓу двајцата министри се разговараше за можностите за зголемување на трговската размена меѓу двете земји, но и со другите земји од Западен Балкан.

Според Бектеши само минатата година трговската размена меѓу двете земји ја надмина сумата од 200 милиони евра, за разлика од претходните години каде што изнесуваше 140 милиони евра.

„Имавме многу плодна соработка со Република Албанија, дури и во минатото. Но, секако за време на кризата и на енергетски и на економски план. Споделивме искуства меѓу двете земји со единствена цел што е можно полесно да се справиме со оваа криза, што во регионот на Западен Балкан е увезена криза, поради руската инвазија на Украина и внатрешните фактори на кризата се минимални или речиси непостоечки, имајќи предвид дека изминатите години не беа прекрасни години во однос на трговската соработка меѓу двете земји, но и зголемувањето на трговската соработка меѓу земјите од Западен Балкан“ кажа Бектеши.

Меѓу другото министерот Бектеши, исто така нагласи дека Северна Македонија поддржува секоја иницијатива со цел да се влијае на економскиот раст и зголемување на животниот стандард, што е предуслов за членство на двете земји во Европската унија. Исто така, министерот Бектеши најави дека во рамките на „Отворен Балкан“ во наредните денови ќе има и други средби на кои ќе се разговара за теми поврзани со апсорпцијата на инвестициите и туристичката промоција на двете земји.

„Иницијативи кои секојдневно ги промовираат премиерите на нашите две земји даваат добри резултати, особено во време на криза, а за таа цел Северна Македонија ја поддржува секоја иницијатива насочена кон влијание на економскиот раст и подигање на животниот стандард, како предуслов и подготовка за полноправно членство во Европската Унија на двете земји. Во наредните денови во рамките на „Отворен Балкан“ ќе имаме и други средби, на кои ќе разговараме за теми поврзани со апсорпција на инвестициите и промоција на туризмот во двете земји. И драго ми е што од Северна Македонија, особено по пандемијата, значително е зголемен бројот на туристи кои ја посетуваат Република Албанија и многу туристи од Албанија ја посетија Северна Македонија. Сметаме дека граѓаните на двете земји треба да ги познаваат убавините и да ги посетуваат нашите земји кои се развиваат од ден на ден“, рече министерот Бектеши.

Од друга страна, министерката за финансии и економија на Албанија, Делина Ибрахимај, средбата со министерот Бектеши ја оцени како плодна и додаде дека односите меѓу Албанија и Северна Македонија се билатерални. Ибрахимај, ја потенцираше иницијативата „Отворен Балкан“, која нагласи дека во рамките на оваа иницијатива се донесени значајни одлуки во однос на слободното движење на луѓе, стоки и ќе продолжат да го олеснуваат заедничкиот пазар и економската одржливост.

„Средбата беше плодна, односите меѓу Албанија и Северна Македонија се билатерални односи, многу добри, кои од година во година се зајакнуваат. Всушност, во рамките на иницијативата „Отворен Балкан“ донесовме неколку одлуки за олеснување на трговијата, за олеснување на слободните луѓе, работата и планираме да продолжиме да го олеснуваме заедничкиот пазар и економската стабилност. Одлучивме дека ќе ги преземеме сите оние чекори кои дополнително ќе ја олеснат нашата интеграција во Европската унија. И во рамките на иницијативата „Отворен Балкан“ и сите договори за слободна трговија и во рамките на ЦЕФТА. Разговаравме детално за ефектите што економската криза ги имаше врз руската агресија. Трговските канали и каналите за трговска размена се клучни за најдобро да се справат. Снабдување на населението со оние производи кои се од витално значење и неопходни за тргување. Со Северна Македонија и сакам да му се заблагодарам на министерот Бектеши, бидејќи Северна Македонија утре ќе донесе важна одлука со која ќе дозволи извозот на сончогледово масло во Албанија, кој производ главно се увезуваше од Украина и имаше недостиг на меѓународните пазари, а тоа беше зошто цените се повисоки. Уверувам дека односите меѓу двете земји на полето на трговијата ќе продолжат да бидат многу добри и ќе продолжиме да ги олеснуваме сите процедури што ги презедовме во рамките на „Отворениот Балкан“, рече министерот за финансии и економија на Албанија, Делина Ибрахимај .