Solana може да стане „Visa на крипто“, според Bank of America

35

Стратег на Bank of America (BoA) рече дека Solana е подготвена да земе дел од пазарниот удел на Etherium поради придобивките од ниските провизии за трансакциите, приспособливоста и леснотијата на користење.

Алкеш Шах од BoA во белешка од 11 јануари предвидува дека Solana, може да стане „Visa на екосистемот на дигиталните средства“ .

Мрежата Solana започна во 2020 година и оттогаш стана петта најголема криптовалута со пазарна капитализација од 47 милијарди долари. Значително побрза од Etherium, нејзиниот систем се користи за подмирување на повеќе од 50 милијарди трансакции и создавање на повеќе од 5,7 милиони незаменливи токени (NFT).

Сепак, критичарите велат дека брзината на Solana доаѓа на сметка на децентрализацијата и доверливоста, но Шах верува дека придобивките ги надминуваат недостатоците:„Способноста на Solana да обезбеди висок пропусен опсег, ниска цена и леснотија на користење создава блокчејн оптимизиран за потрошувачки апликации како што се микроплаќања, DeFi, NFT, децентрализирани мрежи (Web3) и игри“.

Тој понатаму посочи дека Solana има дел од пазарниот удел на Etherium поради неговите ниски давачки, леснотијата на користење и приспособливост, додека Etherium може да се препише на „случаи на трансакција и употреба на идентитет, складирање и синџир на снабдување со висока вредност“, рече Шах, цитиран од Business Insider.

Ethereum им дава приоритет на децентрализацијата и безбедноста, но на сметка на приспособливоста, што доведува до периоди на застојот на мрежата и такси за трансакции, кои понекогаш се повисоки од вредноста на испратената трансакција.

Visa обработува во просек 1.700 трансакции во секунда (TPS), но мрежата теоретски би можела да обработи 24.000 TPS. Ethereum моментално се справува со околу 12 TPS во основната мрежа (повеќе со втор слој), додека Solana може да се пофали со теоретска граница од 65.000 TPS.

Шах признава дека „Solana дава приоритет на приспособливоста, но релативно помалку децентрализираниот и безбеден блокчејн има компромиси, илустрирани со неколку проблеми со перформансите на мрежата од самиот почеток“.

Solana имаше повеќе проблеми со перформансите на мрежата во последниве месеци, како што се проблемите со преземањето последен пат потврдени од Binance на 12-ти јануари, одложените извештаи на социјалните мрежи на 7-ми јануари и она што изгледаше како DDoS напад на 5-ти јануари, иако Solana негираше дека тоа е случај.

Тоа се случи помалку од еден месец по претходниот напад на 10 декември, со извештаи за застојот на мрежата предизвикан од масовното „ботирање“, поврзани со првичниот декемвриски предлог (IDO) на базираната на Solana децентрализирана платформа за размена, Raydium.

Во интервју за Cointelegraph на 22 декември, Остин Федера, шеф за комуникации во Solana Labs, рече дека програмерите моментално се занимаваат со мрежните проблеми, конкретно бараат да ја подобрат приспособливоста на трансакциите.

„Времето за исполнување на Solana е нов дизајн. Не користи [Ethereum Virtual Machine] и направени се многу иновации за да се осигура дека потрошувачите имаат најниски можни такси, но има уште работа за време на имплементацијата“, додаде тој.