Сомнителен? Да. Маск продаде акции на Tesla пред извештајот за опаѓање на побарувачката

47

Кон крајот на минатата година, по бранот вести што укажуваат на намалената побарувачка за возилата на неговата компанија, извршниот директор на Tesla, Илон Маск, продаде речиси 3,6 милијарди долари од своите акции во компанијата.

На почетокот на годината, Tesla ги извести своите инвеститори дека испораките на возила во четвртиот квартал паднале значително помалку од предвиденото, што ги намали акциите на Tesla.

Дали Маск знаел?
Затоа, „Wall Street Journal“ се прашува дали Маск знаел дека бизнисот забавува кога ги продавал своите акции, со оглед на тоа што компанијата не ги информирала инвеститорите за резултатите речиси два месеци.

Маск продаде речиси 22 милиони акции од 12 до 14 декември по просечна цена од околу 163 долари по акција, според регулаторното поднесување. По извештајот до инвеститорите, акциите на Тесла вредеа 108 долари, а во последните денови тие се опоравија на околу 127 долари.

„Ова треба да биде од голем интерес за SEC“, вели Џејмс Кокс, професор на Универзитетот Дјук кој сведочеше пред Конгресот за инсајдерска трговија. „Овде се поставува прашањето што знаел и што очекувал пазарот кога продавал? Тоа е критичен момент“.

Општо земено, правилата на Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) им забрануваат на корпоративните инсајдери да тргуваат со хартиите од вредност на нивните компании додека се свесни за материјални информации кои не се од јавен карактер. Сепак, има многу исклучоци.

Маск продаде повеќе од 39 милијарди долари акции на Тесла откако нивните акции го достигнаа врвот во ноември 2021 година, вклучително и речиси 23 милијарди долари минатата година, делумно за да го финансира купувањето на Твитер од 44 милијарди долари.

Дали е сомнително? Да.
Без разлика дали Маск бил свесен за тешките времиња за Tesla до средината на декември или не, знаците на слаба побарувачка за возила на Tesla се трупале со недели, според Wall Street Journal.

На 24 октомври, новинските извештаи објавија дека Тесла ги намалил цените во Кина. На 1-ви декември, новинските извештаи објавија дека Тесла ги намалил цените во САД. Bloomberg News на 5 декември објави дека Tesla планира да го намали производството во Кина. Три дена подоцна, Блумберг објави дека Тесла планира да ги намали работните смени во својата фабрика во Шангај. До 22 декември, осум дена по завршувањето на продажбата на акциите на Маск, новинските извештаи велат дека Тесла повторно ги намалил цените во САД и почнал да нуди 10.000 милји бесплатно наплаќање за возила испорачани во декември.

Дали падот на растот на продажбата се појавил во внатрешните податоци до средината на декември и дали Маск ги видел тие бројки, може да помогне да се утврди дали можеби ги прекршил правилата за тргување со инсајдери.

„Дали е сомнително? Да. Дали е сосема можно да има други објаснувања? Секако. Но, тоа е она што е процесот на извршување“, вели Доналд Лангеворт, професор по право на Универзитетот Џорџтаун и автор на трактат за инсајдерска трговија.