Сопственикот на British Airways очекува загуба од 3 милијарди евра во 2021 година

15

Компанијата мајка на British Airways – IAG, соопшти дека се насочува кон загуба од 3 милијарди евра во 2021 година, но додаде дека отворањето на трансатлантските летови ќе помогне да се постигне целта за враќање на профитот следната година, пренесува Ројтерс.

IAG објави во петокот дека планира да лета со околу 60% од својот предкризен капацитет во тековниот квартал. Во понеделник, Соединетите држави повторно ќе ги отворат своите граници за британските и другите странски патници, а овие патувања се една од најпрофитабилните рути на IAG.

Пандемските ограничувања, кои траеја поголемиот дел од 2021 година, ќе донесат годишна оперативна загуба пред еднократните ефекти од околу 3 милијарди долари, предупреди IAG, многу над консензуалната прогноза за загуба од 2,87 милијарди евра.

Ова го рангира IAG, кој исто така ги поседува Iberia, Aer Lingus и Vueling, по европските ривали Air France-KLM, кој очекува благ профит за 2021 година и германската Lufthansa, која веќе објави ниски профити за кварталот јули-септември.

За летото – обично најпрофитабилниот период за авиокомпаниите, IAG прикажа оперативна загуба пред еднократните ефекти од 485 милиони евра за периодот од јули до крајот на септември со консензусна прогноза за загуба од 513 милиони евра.

IAG трпи негативни последици поради неговата поголема изложеност кон Британија, каде сложените и скапи правила за тестирање за Ковид-19 ги попречија патувањата во текот на летото. Во исто време, главните домашни пазари на Air France и Lufthansa закрепнаа побрзо поради помалку рестриктивните правила.