Сопственикот на Луј Витон, Бернард Арно не е најбогат човек во светот – Маск се врати на врвот

25

Според денешниот индекс на милијардери на Блумберг, шефот на Тесла и Твитер, Илон Маск, се врати на самиот врв на листата на најбогати луѓе во светот, каде на крајот на 2022 година беше претседател и извршен директор на конгломератот LVMH. Бернард Арно.

Сепак, богатството на Маск, во меѓувреме, порасна на 187,1 милијарди долари, надминувајќи го богатството на Арно, кое се проценува на 185,3 милијарди долари.

Блумберг нè потсетува дека богатството на основачот на Тесла на почетокот на оваа година изнесуваше 137 милијарди долари.

Се забележува и дека вредноста на акциите на компанијата Тесла пораснала за 100 отсто, во однос на најниската вредност што овие акции ја имале на 6 јануари.

Тој резултат, се вели, е доказ дека инвеститорите сепак се оптимисти за Тесла, Маск и индустријата за е-возила.

Меѓу другото, Tesla има корист од поголемата побарувачка за електрични возила по намалувањето на цените на некои модели на автомобили.

Фото: Facebook