Сопственикот на Yandex, познат како руски Google, објави дека се повлекува од Русија

11

Сопственикот на Yandex, кој често се нарекува „руски Google“, изјави дека ќе се повлече од земјата на потекло. Нејзината матична компанија со седиште во Холандија го продаде својот руски бизнис за 475 милијарди рубљи (5,2 милијарди долари), што е многу под проценетата пазарна вредност.
Продажбата на конзорциум инвеститори значи дека рускиот бизнис на Yandex сега е целосно во руска сопственост. Компанијата претходно беше обвинета за криење на информации за војната во Украина од руската јавност.

Москва го поздрави последниот договор, за кој компанијата рече дека е „производ на обемен период на планирање и преговори во текот на повеќе од 18 месеци“.

„Токму тоа сакавме да го постигнеме пред неколку години кога Yandex беше во опасност да биде преземен од западните ИТ гиганти“, рече Антон Горелкин, заменик-шеф на Комитетот за информатичка политика на рускиот парламент.

„Јандекс е повеќе од компанија, тоа е богатство на целото руско општество“, додаде тој.

Основан доцните 1990-ти, Yandex разви сопствен пребарувач, картографија и рекламирање. Други услуги вклучуваат такси и испорака на храна.

Се верува дека договорот од 5,2 милијарди долари е значително понизок од пазарната вредност на Yandex, која се проценува на речиси 30 милијарди долари во 2021 година.

И покрај прекарот „руски Гугл“, „Јандекс“ нема никакви врски со американскиот гигант за пребарувачи или со нејзината матична компанија „Алфабет“.

Од руската инвазија на Украина, многу компании во странска сопственост ја напуштија земјата, честопати продавајќи ги своите средства под неповолни услови. Рускиот претседател Владимир Путин, исто така, нареди заплена на други, како што се средствата на западните брендови Данон и Карлсберг.

Ко-основачот на Yandex, Аркадиј Волож е еден од ретките водечки бизнисмени со врски со Русија, кој јавно се изјасни против руската инвазија на Украина. Тој ја напушти компанијата во 2022 година.

Волож беше погоден од санкции од Европската унија, која во 2022 година соопшти дека Yandex е „одговорен за промовирање на [руските] државни медиуми и наративи во резултатите од пребарувањето, како и декласирање и отстранување на содржината која е критична за Кремљ, како што е содржината поврзана со Руската агресивна војна против Украина“.

Тој бара од судот на Европската унија да ги укине санкциите бидејќи, како што вели, никогаш не бил близок со рускиот претседател Владимир Путин.

За да ги исполни барањата на руската влада за неговата содржина, Yandex продаде дел од своите онлајн ресурси на државниот конкурент VK кон крајот на 2022 година.