Сорос: „Богат сум само затоа што знам кога грешам“

96

Како и секоја друга просперитетна индустрија, светот на инвестициите има свои легенди, а нивниот успех обично е обележан со клучни моменти на кои почива нивниот  статус. Во случајот со познатиот инвеститор Џорџ Сорос (92 години), тој засекогаш ќе биде познат како „човекот кој ја скрши Банката на Англија“, откако заработи милијарда долари во еден ден кога се обложи против британската фунта.

Сметан за еден од најголемите мајстори во инвестицискиот свет досега, Сорос очигледно беше во право кога направи таков храбар потег во 1992 година. Но, милијардерот, инвеститорот и филантроп го припишува својот успех не само на тоа што е во право, туку и на тоа што знае кога греши и учи од тие грешки.

Estée Lauder

Првото име што Сорос неодамна го избра за инвестиција е Estée Lauder, мултинационална козметичка компанија. Понудите на компанијата вклучуваат нега на кожа, шминка, мириси и производи за нега на коса и сите се продаваат преку стоковни куќи, специјализирани трговци со повеќе брендови и други малопродажни и дигитални канали. Покрај истоимениот бренд, портфолиото вклучува имиња како што се Clinique, Bobbi Brown Cosmetics, La Mer и Tom Ford Beauty, меѓу другите.

На почетокот на овој месец, компанијата ги објави резултатите за вториот фискален квартал од 2023 година (квартал декември). Додека приходите паднаа за 16,6% на годишно ниво на 4,62 милијарди долари, сепак беа 40 милиони долари над прогнозите. Исто така, во крајна линија, прилагодената заработка по акција (EPS) од 1,54 долари го надмина консензусот на аналитичарите од 1,29 долари.

Но, инвеститорите беа разочарани од изгледите на компанијата, кои беа намалени поради нарушувањата на патувањето и вработувањето поврзани со Ковид во ноември и декември во Хаинан, дом на нејзиниот најголем продавач на патувања во светот.

Без оглед на тешкотиите со кои се соочува оваа компанија во моментов, Сорос смета дека тука има многу вредност. Во текот на четвртиот квартал отвори нова инвестициска позиција во ЕЛ, купувајќи 112.500 акции. Тие моментално вредат повеќе од 28 милиони долари.

Cboe Global Markets 

Следната акција на која се потпира Сорос е Cboe Global Market, главен играч на глобалните финансиски пазари и водечки берзански оператор.

Во неодамна објавената заработка во четвртиот квартал, приходите на Cboe се зголемија за 17,1% на годишно ниво на 457,1 милиони долари.

Гледајќи ги проекциите, за 2023 година берзата предвидува органски раст на вкупниот нето приход од 7-9%, што е повисоко од неговиот среднорочен опсег од 5-7%. Сепак, прилагодените оперативни трошоци за оваа година се очекува да се зголемат од 652 милиони долари во 2022 година на опсег помеѓу 769-779 милиони долари.