Сорос продаде акции во Ривиан и Тесла

20

Инвестициската фирма на Џорџ Сорос го намали својот удел во производителот на електрични возила, намалувајќи го својот удел во Rivian Automotive Inc. по пад од 90% и се ослободи од сите акции на Tesla.

Сорос Фонд Менаџмент продаде околу 10,8 милиони акции на Ривиан во првиот квартал, намалувајќи ја вредноста на уделот на 55,4 милиони долари. Останатите 3,6 милиони акции сочинуваат околу 1,1% од портфолиото на акции на Сорос од околу 5 милијарди долари, кое падна за околу 687 милиони долари во првиот квартал, пренесува Банкар.ме.

Компанијата со седиште во Њујорк, исто така, го продаде целиот свој удел од 16 милиони долари во Тесла, откако презеде нов удел во 2022 година. Ги намали другите технолошки позиции, вклучително и уделите во Alphabet Inc., Amazon. com Inc., Salesforce Inc. и Intuit Inc.

Богатството на Сорос (92), се проценува на 8,5 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг. Тој инвестираше милијарди во своите филантропски акции и го искористи своето богатство за финансирање на групи кои промовираат демократија, човекови права и прогресивна политика преку неговите Фондации Отворено општество.