Сосиете Женерал ќе отпушта во Франција

14

Сосиете Женерал, третата по големина банка на берзата во Франција, треба да укине околу 900 работни места во својата земја оваа година, изјавија за Ројтерс два извори блиски до ова прашање. Генералниот директор Славомир Крупа се обидува да ги намали трошоците за да го зголеми профитот.

Укинувањето на работните места ќе се фокусира главно на ИТ и други функции за поддршка во седиштето на заемодавачот во деловната област Ла Дефенс во француската престолнина, велат изворите, пренесува Seebiz.

Тие ќе бидат направени преку доброволни заминувања, додаваат изворите, кои одбија да бидат именувани бидејќи сè уште не се објавени отпуштањата.

Точниот број на отпуштања ќе биде помеѓу 900 и 1.000, што претставува помалку од два отсто од вкупната француска работна сила, рече еден извор.

Сосиете Женерал вработува околу 52.000 луѓе во Франција и околу 112.000 ширум светот, според полугодишниот финансиски извештај на заемодавачот за 2023 година.

Сосиете Женерал одби да коментира. Годишната добивка банката ќе ја објави следната недела, на 8 февруари.

Задолжен за заживување на цената на акциите и профитабилноста на банката, Крупа им рече на инвеститорите минатиот септември дека ќе ги намали трошоците за околу 1,7 милијарди евра до 2026 година.