Совет од милијардер – правилото 25/5 му донесе успех

255

Сега веќе е тешко да се следи разговорот што се водел некаде, во една прилика во минатиот век, меѓу бизнисмен и неговиот пилот. Со години се шпекулираше кои се актерите. Започна со шпекулации дека тоа е Ворен Бафет, но дотичниот господин во неколку наврати изјави дека не е тој.

Без разлика на имињата на учесниците во овој краток дијалог, самиот настан влезе во редот на урбаните легенди и е многу поучен. Во последните неколку деловни години во кои дигиталната комуникација и „мултитаскингот“ се апсолутен владетел, оваа легенда наречена „правило 25/5“ се врати на позицијата на најбараната.

Урбаната легенда учи
Настанот, измислен или не, се случил во текот на летот на споменатиот успешен господин, милијардер. Тоа беше неговиот приватен авион и ретка можност да разговара за неговата кариера со својот пилот, па природно се наметна прашањето за приоритетите и целите.

„Направете список со 25 ваши цели“, започна бизнисменот.

„Откако ќе го направите тоа, заокружете ги петте кои ви се најважни, најголемите. И сега доаѓа најинтересниот дел – идејата е да се фокусираме на постигнување на тие први пет цели и воопшто да не се занимаваме со останатите, од шест до 25“, беше краток тој.

Која е тајната на ова правило?

Самодисциплина и жалост
Главната работа што искусниот милијардер сакаше да му ја открие на својот пилот е дека мора да научи да се фокусира. Мора да научи да елиминира сè што ќе го попречи во постигнувањето на главните цели.

„Од друга страна, би било убаво да ги постигнете и оние други цели што ги оценивте како помалку важни. Ова се работите и проектите што ве интересираат. Тие се возбудливи или ветуваат краткорочни придобивки. Но, на крајот само ќе ве спречат да го правите она што е најважно, она што најмногу го сакате.

Тоа е вежба за секој ден. Само така ќе имате контрола секој ден, беше дополнителното објаснување на советот на искусен бизнисмен, кој денес во популарната литература ќе го најдете како „правило 25/5“.

Што можете и што треба
Важно е списоците со цели што ги правите на дневна, месечна или годишна основа всушност да имаат 25 ставки. Се разбира, може да биде и помалку. Но, суштината е дека треба да има главно сè што сакате за да го разредите важното од неважното и да видите што е тоа што ви го одвлекува вниманието, што ви го одвлекува вниманието или, со други зборови, ви го краде времето и енергијата.

Секој наоѓа поголемо задоволство и радост кога се занимава со активности кои носат брзи резултати, кои носат успех за кратко време. Но, тоа е замка бидејќи краткорочните добивки не се доволно важни.

И затоа е мудар совет вашата листа на цели и задачи за кој било период да вклучува сè што планирате, а не само најважните. Тоа е единствениот начин сами да се уверите кои се вашите пречки во остварувањето на вашите најголеми и најважни цели, проекти, како и да ги наречете.

Идејата е постојано да се прашувате:

Што правам што ми го одвлекува вниманието и ме одвлекува од главните проекти и идеи?

Како можам да го избегнам?

Затоа оваа урбана легенда и нејзиното правило се златни. Искуството покажа дека правилото 25/5 ќе ве научи за кратко време да го префрлите вашето внимание од она што можете да го направите на она што треба.