Создадени паметни прозорци кои заштедуваат 70% енергија

28

Истражувачите од Фраунхофер, германски истражувачки институт, создадоа паметен слој за стаклени прозорци што се затемнуваат на сонце, намалувајќи ја потрошувачката на енергија за греење и ладење до 70%. Електрохромни и термохромни соединенија што се користат во премази реагираат на електрична енергија и топлина. Тие спречуваат прегревање на просториите поради сончевото зрачење во згради со големи стаклени фасади, минимизирајќи ја потребата за енергетски интензивна климатизација.

Особено проблематични се зградите со огромни стаклени фасади и покриви, како канцелариски облакодери кои доминираат во модерните градови. Многу се загреваат на сонце, особено во текот на летото. Од друга страна, ролетните се генерално непожелни за создавање сенка, бидејќи ја намалуваат визуелната привлечност на стаклото и го попречуваат погледот однадвор. Наместо тоа, климатизацијата се користи за ладење на ентериерот, што троши многу енергија.

Истражувачите работеа на транспарентни премази за прозорци и стаклени фасади користејќи електрохромни и термохромни материјали што му даваат на надворешноста на прозорецот променлива, темна нијанса што помага да се одржат собите ладни. За оваа иницијатива за истражување финансирана од ЕУ, институтите Фраунхофер соработуваа со универзитети и индустриски партнери од шест земји на ЕУ.