SpaceX лансираше уште 52 сателити во орбитата

17

Вселенската компанија на Елон Маск, SpaceX, продолжува да доставува сателити во ниската орбита на Земјата за нејзиното соѕвездие Starlink. Нова серија од 52 беше лансирана во орбитата, а првата етапа од носачот успешно слета на морската платформа, враќајќи се од краткото патување.

Двостепениот Falcon 9 беше лансиран од рампа во вселенскиот центар Кенеди во Флорида на 10 август во 02:14 часот по наше време. Помалку од девет минути по лансирањето, првиот дел се врати на Земјата, правејќи вертикално слетување на автономниот брод „A Shortfall of Gravitas“ кој се наоѓа во Атлантскиот океан во близина на брегот на Флорида.

Во меѓувреме, втората фаза продолжи да испорачува товари во орбитата, носејќи ги сателитите до нивната дестинација како што беше планирано околу 15 минути по полетувањето.

Групацијата Starlink веќе обезбедува интернет на стотици илјади луѓе ширум светот. До денес, компанијата лансираше повеќе од 3.000 сателити во орбитата. Сепак, Starlink има дозвола да лансира 12.000 уреди, а исто така аплицираше за уште 30.000.

Тековната мисија е 21-ва во портфолиото на Starlink во 2022 година и вкупно 35-ти орбитален лет на SpaceX годинава. Оваа година, компанијата веќе постави рекорд по бројот на лансирања во орбитата од еден оператор, подобрувајќи го своето достигнување од 2021 година, кога изврши 31 лансирање.

Приоритет за SpaceX е повторната употреба на фазите на возила за лансирање. Се очекува ова да биде од голема помош за евентуалната колонизација на Марс.

Ракетата што ги испорача новите сателити во орбитата веќе имаше два успешни лета. Сепак, сè уште е далеку од рекордот – три фази од ракетите на компанијата учествуваа во по 13 орбитални мисии. Исто така, точно е дека не се користат повторно сите структурни елементи.