SpaceX против проширување на 5G мрежата до спектар, што би го попречувал нивниот Starlink

25

На почетокот на оваа година, голем број мобилни мрежи со поддршка за 5G спектарот беа лансирани во САД, а веројатно се сеќавате колку беше контроверзно тогаш дали тие ќе пречат или не со радарските височини на комерцијалните авиони. Овој спор беше решен со компромис, а од лансирањето на новите телекомуникациски мрежи и активирањето на базните 5G станици во Ц-опсегот, не се забележани пречки во воздухопловната опрема.

Сега, сепак, се појавува нов сличен проблем. Имено, давателот на сателитска телевизија и мобилни комуникации, Dish Network, побара да му се даде правото на користење на нов фреквентен опсег за 5G комуникации, оној на 12 GHz. За да го оправдаат своето барање, тие испратија анализа до Федералната комисија за телекомуникации (FCC), која наводно докажува дека лансирањето на ваква мобилна мрежа нема да има негативен ефект врз другите даватели на услуги, т.е. дека нема да има пречки со други системи.

Лобирање на двете страни

Сепак, на овој заклучок многу брзо се спротивстави SpaceX, најактивниот обезбедувач на сателитски пристап до Интернет, кој лансира нови сателити Starlink на речиси неделно ниво. Според нивните студии, ако на Dish му се дозволи да користи спектар од 12 гигахерци, тоа ќе доведе до губење на врската за многу од нивните корисници. SpaceX тврди дека Dish се обидел намерно да го измами FCC со лажна анализа.

Од анализата на SpaceX

„Ако лобирањето на Dish успее, нашата студија покажува дека корисниците на Starlink ќе ги видат негативните ефекти од пречки во текот на 77% од времето, а услугата ќе биде целосно недостапна во 74% од времето, што значи дека ќе биде целосно неупотреблива за повеќето Американци“. наведуваат од SpaceX.

Нивните ставови беа спротивставени од Коалицијата 5Gfor12GHz, индустриско здружение чиј член е Dish. Тие ја претставија својата студија во која тврдат дека 99,85% од корисниците на Starlink и слични услуги ќе имаат точно нула штетни пречки со новиот 5G спектар. Покрај Starlink, сличен фреквентен опсег користи и сателитскиот интернет на OneWeb. Сега останува на FCC да го реши овој проблем, за кој тие веќе изјавија дека е еден од најкомплексните што ги сретнале.

Зошто 12 GHz?

Коалиција на компании кои се залагаат за активирање на 5G мрежи на 12 GHz тврдат дека овој спектар е идеален за потребите на пазарот. За да се активираат такви мрежи, потребни се 12 пати помалку базни станици, спектарот е 5 пати поголем од сите други предвидени за 5G (широчината е околу 500 MHz), а исто така обезбедува подобра покриеност на сигналот по пониска цена.