Србија ја зајакнува економската соработка со Куба

11

Српските и кубанските стопански комори ќе соработуваат поблиску за градење економска соработка меѓу двете земји и за поголема употреба на можностите за зајакнување на економските односи, објавија српските медиуми, повикувајќи се на потпишувањето на Акциониот план меѓу двете земји за периодот 2022-2023 година меѓу двете комори.

Договорот содржи конкретни активности на коморите кои имаат за цел да им помогнат на компаниите во поврзувањето и преговарањето за нови работни места.

Акциониот план 2022-2023 беше потпишан како дел од вебинарот Србија-Куба: деловни можности, а директорот за интернационализација на CCIS, Михаило Весовиќ, рече дека и покрај географската оддалеченост меѓу Куба и Србија, сè уште постои огромен интерес за соработката на економии меѓу двете земји, нагласуваат од Стопанската комора на Србија.

„Интересот на Белград за соработка со Куба не слабее. Стратешката цел на кубанската економија за намалување на зависноста од увозот на готови производи е можност за српските компании да ги понудат своите технологии за развој на производството на кубанската економија“, рече Весовиќ.

Тој додаде дека кубанските компании ќе учествуваат на новиот Саем во 2023 година, кој ќе помогне за зајакнување на економската соработка со српските компании, како и со компаниите од регионот на Западен Балкан.

Белкис Барнет Изкиердо од Кубанската стопанска комора коментира дека приоритет на кубанската економија е привлекување инвестиции и развој на интернационализацијата, особено во секторите туризам, земјоделство и рударство.

Куба, со пазар од над 11 милиони потрошувачи, е перспективна економија на Карибите, чии главни индустрии се земјоделството, рударството, енергијата, биотехнологијата и туризмот.

Според српските власти и претставници на бизнисот, соработката меѓу двете земји ќе опфати широк опсег на сектори, како што се земјоделско-прехранбениот сектор, текстилниот сектор, градежниот сектор и многу други.