Србија од индустријата на видео игри заработила над 46 милиони долари

4

video igri

И покрај тоа што е релативно млада, српската индустрија на видео игри брзо прерасна во една од водечките на светско ниво, пишува порталот bizlife.rs.

Според истражувањата, Србија генерирала 46,7 милиони долари приходи од развој на видео игри во текот на минатата година, а пазарот на игри одговара на оној во Европа, Америка и Велика Британија.

Истражувањето на универзитетот во Нови Сад покажа дека тамошните играчи ја сакаат World of Warcraft, Counter Strike и Call of Duty.