Србија планира да купи дел од пристаништето во Солун или Пиреја

35

На Србија ѝ треба пристаниште поради извозот, кој ќе биде поголем, а за нас е важно да ги искористиме капацитетите на Солун и Пиреја, за да купиме дел од пристаништето. Кога ќе го зголемиме производството на автомобили, со рудници, железарници, тоа ќе ни треба, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ.

Ова го изјави на отворањето на српско-грчкиот бизнис форум што се одржа во Палатата Србија.

Грчките компании и финансиски институции се добредојдени во Србија, рече на отворањето српскиот претседател Александар Вучиќ и истакна дека Србија и Грција ги поврзуваат емоции и вистинско пријателство, нагласувајќи дека двете земји можат многу заедно.

„Ќе мора да работиме повеќе и да се бориме за секоја грчка и српска компанија, да се бориме за наш влез на грчкиот пазар во различни области, но да привлечеме што е можно повеќе грчки компании овде“, рече тој.

Според него, Србија и претходно имала проблем со проблематични заеми кај грчките банки до приближно 30%, објави веб-страницата на Владата на Србија.

„Тие времиња се одамна минато, а со оглед на важноста и можноста за грчките инвестиции во Србија, би било многу важно доколку имаме дополнителни финансиски институции кои би можеле да го поддржат“, рече претседателот на Републиката, истакнувајќи дека нашата земја ќе гарантира целосна правна, политичка и секаква друга безбедност на грчките компании.

Премиерот на Грција Киријакос Мицотакис изјави дека гледа оти Србија има амбициозни економски цели до 2027 година и оти е убеден дека грчките компании ќе станат дел од успехот што ќе го постигне српската економија.

„Нашето присуство на овој форум е доказ дека пријателството меѓу Србија и Грција е цврсто вкоренето и дека имаме можност да направиме голем скок во нашите економски односи“, посочи Мицотакис, додавајќи дека размената на стоки меѓу двете земји, кој изнесува 750 милиони евра, може да биде и поголем.

Тој побара од грчките компании кои се присутни на форумот посебно внимание да посветат на големиот напредок што Србија го направи во изминатите години.

„Посветуваме големо внимание на коридорите што ги поврзуваат Србија и Грција преку Северна Македонија. Сакаме поголем дел од извозот на Србија да минува низ Грција, а за нас е важно да ја подобриме железничката мрежа“, нагласи грчкиот премиер.