Србија уништи мандарини од Хрватска поради присуство на пестициди

30

Системот за брзо предупредување за безбедност на храна на Европската унија (РАСФФ) соопшти дека во примероците од мандарина земени во Хрватска на 18 октомври, наменети за српскиот пазар, биле пронајдени 0,044 мг на килограм пестицид хлорпирифос и дека е наредено нивно уништување.

Пратката е запрена на граница и наложено е да се уништи на безбеден начин, бидејќи при контрола е утврдено дека мандарините потекнуваат од парцелата каде што е пронајден нелегалниот пестицид хлорпирифос, потврдија за Блиц Бизнис од Министерството за земјоделство. , шумарство и водостопанство, пишува Seebiz.

Како што соопштија од министерството, ова е втора спорна пратка мандарини од Хрватска поради присуство на ист пестицид, со оглед на тоа што претходната пратка, пред оваа што беше уништена, беше вратена во Хрватска.