Српската градежна индустрија се соочува со огромен притисок поради недостаток на материјали

86

Српската градежна индустрија се соочува со се поголеми проблеми поради прекини во синџирот на снабдување со градежни материјали. Причината е војната во Украина, изјави секретарката на Здружението на градежната индустрија Ивана Вулетиќ, цитирана од SeeNews.

Во последните десет дена цената на челичните арматури во Србија скокна за околу 50%, што е апсолутен рекорд.

„Во моментов цените на фитинзите варираат од 1.100 евра до 1.200 евра за тон. Таквата инфлација доведува до прекини во снабдувањето на производителите, увозниците и дистрибутерите, а пазарот стагнира“, рече Вулетиќ.

Лани на пазарот на големо еден градежен блок чинел 19 динари (0,16 евра), денес цената му е 33 динари. А цената на еден тон железо од 550 евра порасна на 1.100 евра.

Санкциите наметнати на Русија поради воената инвазија на Украина ги потресоа пазарите на челик во Европа откако руските производители на челик и енергија беа отсечени од глобалните платежни системи.