Стабилните монети се иднината, вели извршниот директор на MoneyGram

9

Како што пазарот на криптовалути се шири низ целиот свет и во различни индустрии, големите корпорации бараат начини да ги вклучат дигиталните валути во нивниот бизнис (како стабилните монети).

Еден од нив е MoneyGram International, кој соработуваше со блокчејнот Stellar (XLM) за да започне услуга што ќе го олесни испраќањето стабилни монети и нивно претворање во тврда валута, пишува „Блумберг“.

MoneyGram нуди онлајн услуги за трансфер на пари низ целиот свет преку дигитални и комерцијални платформи, овозможувајќи им на корисниците да испраќаат пари на меѓународно ниво, да плаќаат сметки и многу повеќе. Со други зборови, тие ги олеснуваат дознаките.

Според извршниот директор на компанијата Алекс Холмс, најновиот развој ќе им овозможи на корисниците со дигитални паричници во блокчејнот Stellar да ги претворат своите средства во стабилна монета од американски долари (USDC) на Circle Internet Financial, која потоа може да се откупи преку платформата на MoneyGram.

Во интервју за Bloomberg News, Холмс го објасни потегот, велејќи: „Светот на криптовалутите и светот на фиат не се навистина компатибилни денес. Се обидуваме да бидеме мост од светот на криптовалутите до светот на фиат инструментите“.

Адресирајќи ги стравувањата дека USDC би можел да помине низ истото како TerraUSD (UST), кој неодамна пропадна, го потресе целиот пазар и наведе многумина да се сомневаат во овој вид средства, главниот стратешки директор и раководител на Circle, Данте Диспарт рече дека USDC е имун на такви проблеми.

Според него, тоа е затоа што валутата е целосно поддржана од сигурни ликвидни средства.

„Нема да го земеме доларот и да го ставиме во резерва и потоа да го позајмуваме. Наместо тоа, резервите се строго готовина и американски обврзници“.

Неодамнешниот потег е дел од напорите на MoneyGram да ги прошири своите операции, да промовира финансиско вклучување за небанкарите и да го забрза нејзиниот иден развој, како што Холмс објави во февруари оваа година.

„Ние, исто така, ќе направиме многу повеќе во дигиталните средства и крипто и блокчејн во следните неколку години, а некои луѓе се за тоа, а некои не“.

Според сопственото соопштение за купување од страна на приватната инвестициска фирма Madison Dearborn Partners, MoneyGram исто така се опишува себеси како „глобален лидер во еволуцијата на дигиталните плаќања“, инвестирајќи многу во своето дигитално присуство.