Становите во ЕУ поскапи

19

Цените на станбените недвижнини во Европската унија пораснаа во првиот квартал од оваа година најмногу во последните 14 години. На крајот на 2020 година, цените на станбените недвижнини во ЕУ се зголемија, според ревидираните податоци на Eurostat, за 5,8%. Цените во еврозоната забележаа ист процентен пораст, но на почетокот на оваа година и во последниот квартал од минатата година, тие пораснаа за ревидирани 5,6%.

Меѓу земјите на ЕУ најголем раст на цените на недвижнините во станбените простории забележа Луксембург во првиот квартал од оваа година за 17 % во споредба со истиот период минатата година. Следат Данска и Литванија со поскапувања од 15,3, односно 12%.

Станбените недвижнини поевтиниле само на Кипар, за 5,8% во споредба со првиот квартал од минатата година.

Фото: Freepik