Стапката на невработеност во еврозоната во февруари изнесуваше 6,5 отсто

11

Стапката на невработеност во еврозоната остана стабилна четврти месец по ред на 6,5 отсто во февруари, објави во средата Евростат.

Бројот на невработени е зголемен за 17.000 во зоната на единствената валута во однос на јануари.

Околу 13,3 милиони луѓе во Европската унија, вклучително и 11,1 милиони во еврозоната, беа без работа овој месец, јавува Anadolu Agency.

Невработеноста низ ЕУ, која ги вклучува земјите кои се во блокот, но не ја користат заедничката валута, исто така беше непроменета на шест проценти во февруари во споредба со претходниот месец и една година порано.

Невработеноста кај помладата популација е 14,8 отсто во ЕУ и 14,6 отсто во еврозоната.