Стапката на невработеност во еврозоната во септември порасна на 6,5 отсто

14

Стапката на невработеност во еврозоната се зголеми на 6,5 отсто во септември во однос на пред еден месец, објави во петокот статистичкиот завод на Европската унија, иако пазарот не очекуваше такви промени.

Бројката се зголеми од рекордните 6,4 отсто во август, покажаа податоците на Евростат, а стапката на невработеност падна од 6,7 отсто колку што беше во септември 2022 година.

Невработеноста низ ЕУ, која ги вклучува земјите кои се во блокот, но не ја користат нивната заедничка валута, исто така достигна шест отсто во септември, стабилно во споредба со август 2023 година и пад од 6,1 отсто во септември 2022 година.

Бројот на невработени е зголемен за 95.000 во ЕУ, а за 69.000 во областа на единствената валута во однос на претходниот месец.

Околу 13 милиони луѓе во ЕУ, вклучително и 11 милиони во еврозоната, беа невработени овој месец. Невработеноста кај младите е 14,2 отсто во ЕУ и 14 отсто во еврозоната.