Старбакс ангажира директор познат по „редизајнирање“ на бизнисот

19

Корпорацијата Старбакс го именуваше Лаксман Нарасимхан познат по ревитализацијата на познатиот производител на средства за дезинфекција Lysol, за свој извршен директор. Тој сега има задача да го стори истото со најголемиот ланец на кафулиња во светот.

Нарасимхан доаѓа од позицијата извршен директор на Reckitt.

Старбакс се соочува со турбулентен период. Повеќе од 200 продавници во САД се здружија во синдикатот во изминатата година, при што работниците се залагаат за подобри бенефиции и плати во време на зголемена инфлација.

Компанијата, исто така, го преуредува својот деловен модел од фокус на кафулињата кои поттикнуваа долги посети до подигање и испорака преку мобилни апликации, додека се соочуваат со повисоки трошоци за суровините и работниците. Исто така, ограничувањата поради вирусот Ковид-19 во Кина го забавија работењето на американскиот ланец на кафе на еден од неговите најголеми прекугранични пазари.

Нарасимхан ќе му се придружи на Старбакс во октомври, но официјално ќе го преземе кормилото во април 2023 година, откако помина неколку месеци учејќи за работењето на компанијата и нејзиниот план за „Reinvention“, кој вклучува исплата на подобри плати на баристите, подобрување на благосостојбата на вработените и искуството на клиентите и редизајнирање на продавници.