Сте виделе ли некогаш бели јагоди со црвени точки?

18

Фото: Pixabay

Дали некогаш во животот сте виделе бели јагоди кои имаат црвени точки? Станува збор за овошјето пајнбери (pineberry) што има вкус на ананас и затоа се познати како јагоди од ананас.

Ова овошје, како што пишува Healthy food house, е резултат на калемење на два вида јагоди, оносно поврзување на сортите Fragaria virginiana и Frangaria chiloensis. Поради бојата уште нарекуваат и албино јагоди.

Белите јагоди ги одгледуваат жителите на Чиле, а достигнуваат висина од “дури“ 1,5 до 2,3 сантиметри.