Stellantis и Renault делумно го прекинуваат производството во шпанските фабрики

40

Автомобилските компании Stellantis и Renault делумно ќе го запрат производството во нивните шпански фабрики во наредните денови и недели бидејќи микрочиповите сè уште се во недостиг, изјавија двајца претставници на синдикатот за Ројтерс.

Глобалниот недостиг на чипови, предизвикан од хаосот за снабдување на пандемијата и зголемената побарувачка, го уништи автомобилскиот сектор и многу компании привремено го запреа производството.

Две фабрики на Рено во шпанскиот регион Кастиља и Леон привремено ќе бидат стопирани, при што едната целосно ќе се затвори во сабота, а другата ќе ги откаже смените неколку дена оваа и следната недела, изјави претставник на синдикатот CCOO.

Во фабриката на Stellantis во Виго, северозападна Шпанија, компанијата ги откажа ноќните смени во сабота и недела.

Фото: Facebook