Stellantis ја престигна Tesla во продажбата на електрични возила во Европа

77

Stellantis Group ја престигна Tesla и се доближи до Volkswagen Group во однос на продажбата на електрични возила во првата половина од годината на европскиот пазар.

Во првата половина на 2022 година, Stellantis продаде 105.413 целосно електрични автомобили во Европа, наспроти 78.277 на Tesla, што го става веднаш зад Volkswagen Group со 116.307, според податоците од Dataforce објавени од Automotive News Europe.

Бројките вклучуваат регистрации во 27 земји на Европската унија плус Велика Британија, Швајцарија, Исланд и Норвешка. Сепак, податоците од Португалија, Шведска и Финска не беа достапни.

Најпродавано електрично возило на Stellantis во Европа беше Fiat 500e, кое исто така беше најпродаваниот целосно електричен автомобил во Западна Европа во вториот квартал, според аналитичарот Матијас Шмит. Ова беше првпат модел на Tesla да не ја добие оваа чест од последниот квартал на 2020 година.

Новиот електричен 500 на Fiat исто така беше најпродаваниот електричен автомобил во Италија и Германија во вториот квартал, според извршниот директор на Stellantis, Карлос Таварес.

Друг клучен електричен модел на Stellantis е Peugeot e-208, кој беше најпродаваниот ЕВ во Франција во истиот период.

Растот на продажбата на електрични возила на Tesla во Европа е забавен поради затворањето на фабриката во Шангај, Кина, поврзано со коронавирусот, каде се прават Model 3 и Model Y за извоз во Европа, како и бавното производство во нејзината нова фабрика надвор од Берлин, која започна со производство на Model Y во март.

Сепак, аналитичарот Матијас Шмит очекува дека Tesla „ќе се врати со силен удар во третиот квартал“ бидејќи блокадите поради коронавирусот завршуваат во Кина, се зголемува производството во Берлин и се подобруваат проблемите со снабдувањето со полупроводници. Шмит предвидува дека Tesla ќе испорача околу 200.000 единици во Европа во втората половина од годината.

Иако европскиот квартален обем на Tesla падна на најниско ниво во последните две години, неговите модели сè уште ги држеа првите две места во Европа во првата половина од годината. Водеше Model Y со 39.969 продажби, следен од Model 3 со 38.280, Fiat 500e со 32.315 и Peugeot e-208 со 21.918.

Најпродаваниот електричен автомобил на Volkswagen Group, Škoda Enyaq iV, се најде на петтото место со 19.951 примероци. Продажбата на Stellantis вклучуваше и неколку илјади целосно електрични патнички комбиња, вклучувајќи го Citroen e-Berlingo (956 продажби) и неговиот брат Opel Combo (866).