Странците во Хрватска даваат 16% повисоки плати

4

kuniВо првото тримесечје, просечната нето плата во Хрватска изнесувала 700 евра, покажува истражувањето на порталот МојПосао, пренесува Пословни дневник. Во приватните фирми чии сопственици се странци, платите биле за 16% повисоки од просекот, додека во приватните фирми претежно во домашна сопственост, платите се 7% под просекот. Платите во државните фирми се 3% над просекот. Освен топ менаџерите, кои имаат 115% повисока плата од просечната, најплатени професии се телекомуникации, технологија и развој. Најмали примања имаат работниците во текстилната и кожарската индустрија, со 40% пониски плати.