Странците во Црна Гора во првите девет месеци од 2022 година инвестирале 370 милиони евра во недвижен имот

25

Минатата година, за периодот од јануари до октомври, странски државјани и странски компании купиле недвижен имот во Црна Гора во вредност од 370 милиони евра, што е значително повеќе од една година порано, покажуваат податоците на Централната банка на Црна Гора (ЦБЦГ).

Податоците за продажба на недвижности за ноември и декември минатата година ќе бидат познати во март, но според очекувањата, прометот во тие месеци би можел да изнесува околу 60 до 70 милиони, па вкупната вредност на продадените недвижности на странци би можела да ја достигне сумата од 430 до 440 милиони евра, пренесува агенцијата Мина, повикувајќи се на Вијести.

Во цела 2021 година странците потрошиле 278 милиони евра за купување недвижен имот во Црна Гора, во 2020 година 116 милиони, во 2019 купиле недвижен имот во вредност од 178 милиони, а во 2018 година сумата била 182 милиони. Во последните пет години странците купиле црногорски недвижен имот за 1,2 милијарди евра.

На растот на продажбата на недвижности на странци минатата година, според соговорник на „Вијести“ од овие простори, најмногу влијаело спроведувањето на програмата за економско граѓанство, каде со купување на недвижности – станови во туристичките центри на југот за 450.000 евра и во северот и во неразвиените општини за 250.000 добија право да добијат државјанство.

Весникот пишува дека втората причина е што во периодот на инфлација, како и минатата година, многу луѓе се одлучуваат да купат недвижен имот како еден од побезбедните начини на кои нивните пари нема да изгубат вредност.

Црна Гора беше интересна за странците како земја во развој со голем туристички потенцијал и поради големиот број ексклузивни туристичко-станбени проекти како што се Порто Монтенегро, Портоново, заливот Луштица, бидејќи очекуваат дека цените на овие имоти нема да паднат, т.е., тие можат да растат само со развојот на овие проекти.

Според податоците на Управата за статистика на Монстат, вкупната вредност на прометот со недвижности во 2021 година изнесувал 400 милиони евра, а потоа, според податоците на ЦБЦГ, странците купиле недвижен имот во вредност од 278 милиони евра, што е 69 отсто од вкупниот промет. Овој однос е таков што странците најмногу купуваат луксузни станови и вили, кои чинат дури десет обични станови.

Дел од овој промет се крие од официјалната статистика, бидејќи градежниците често влегуваат во стан во изградба како основачки капитал на фирма, а потоа таа фирма ја продаваат, најчесто на странци. Така, купувачот е индиректно сопственик на недвижноста преку таа компанија, а трансакцијата формално не е недвижен имот туку фирма.

Според податоците на ЦБЦГ, најмногу недвижен имот минатата година купиле германски граѓани и компании. Германските инвестиции во недвижен имот во Црна Гора изнесуваат 57 милиони евра, а потоа следат Русите кои вложиле 50 милиони во недвижен имот. На трето место се граѓаните и фирмите од Србија со 42 милиони евра, а на четврто се клиентите од Соединетите Американски Држави (САД) со 32 милиони евра.

На петто место се инвеститори од Турција со 30 милиони евра, потоа Украинците и Швајцарците со по 15 милиони евра, од БиХ вложиле 14 милиони, Британците 12 милиони, Австријците и купувачите од Обединетите Арапски Емирати по 8 милиони, Канаѓаните 6,7 милиони, Французите 6,3 милиони, Полјаците 5,3 милиони, Хрватите 5,2 милиони, Чесите пет милиони, Холанѓаните 4,2 милиони, Словенците 3,1 милиони, Луксембуржаните 2,9 милиони и купувачите од Сингапур 2,8 милиони.