Странските извршни директори оптимисти за кинескиот пазар

17

Директорите на се поголем број познати мултинационални компании планираат да ја посетат Кина следниот месец, нагласувајќи ја важноста на Кина во деловните планови на мултинационалните компании, особено во светло на слабата светска економска перспектива, велат експертите во изјавите за China Daily.

Некои компании веќе направија такви посети бидејќи земјата го оптимизираше одговорот на Ковид 19 и мерките за гранична контрола.

Како што Кина ги продлабочува реформите и ја проширува отвореноста на високо ниво, со забрзано економско закрепнување, странските инвеститори само ќе станат пооптимисти за кинескиот пазар и се очекува да внесат повеќе ресурси во земјата, велат експертите и светските бизнис лидери.

Мултинационалните компании кои ги потврдија ваквите планови за посета со Чајна Дејли се индустрискиот конгломерат со седиште во САД, Данахер Корп, британската фармацевтска компанија АстраЗенека и француската Лореал Груп.

Извршниот директор на Volkswagen, Оливер Блум, ја посети Кина кон крајот на јануари, додека извршниот директор на Apple, Тим Кук и извршниот директор на Pfizer, Алберт Бурла се очекува да ја посетат следниот месец, објави Wall Street Journal. Според најавата, Кина планира да ја посети и Ола Калениус, претседател на Mercedes-Benz.

Џоу Ми, виш истражувач во Кинеската академија за меѓународна трговија и економска соработка, рече дека кинеската економска скала и темпото на раст, како и нејзината зголемена отвореност, се комбинираат за да обезбедат огромни можности за развој за странските претпријатија.

И покрај пречките и предизвиците, Кина постигна три отсто економски раст во 2022 година, што е подобро од очекуваното. Неодамнешните економски податоци покажуваат и знаци на силно закрепнување, се заклучува во написот China Daily.

Фото: Pixabay