Странците сè повеќе се откажуваат од купување на имот во Хрватска

48

Странците први ја повлекоа раката кога е во прашање хрватскиот пазар на недвижности“, пишува хрватскиот портал Пословни дневник. Според податоците на Даночната управа, до средината на декември 2023 година странците купиле дури 25% помалку недвижен имот во Хрватска отколку во 2022 година.

Минатата година 9.515 странци решиле да инвестираат во недвижности во Хрватска, додека годинава бројот на странски купувачи паднал под 7.400… Тие се главно актуелни и становите покрај море ги користат новите сопственици за одмор, но често и за изнајмување, и донесе дополнителен приход.

Странските купувачи на недвижности во Хрватска најчесто доаѓаат од Германија, Словенија, Австрија, Чешка и Словачка, а за многумина инвестирањето е добра инвестиција, бидејќи нуди солидна добивка од разликата во цената, доколку одлучат да се препродава. Дополнително, купениот недвижен имот им обезбедува постојан прилив на капитал, доколку одлучат да го изнајмат.

Внимателноста на странските купувачи, сепак, произлезе од економската состојба во матичните земји, па дури тогаш беше последица на растот на цените на недвижностите во Хрватска, се додава во текстот.