Стратегии за тоа како да направите целосен пресврт во вашата кариера

70

Сите сме научени да одиме на училиште, да добиеме диплома и соодветно да избереме работа. Но, што ако таа кариера не испадне како што мислевме? Дали остануваме заглавени во таа работа?

Како тренер за кариера на илјадници клиенти од целиот свет, Шо Деван научи дека најбрзиот начин до неостварена кариера е да не правиш ништо. Без разлика што некој ќе ви каже, секогаш можете да ја промените кариерата за да го правите она што навистина го сакате. Тешкиот дел е да се има храброст да се обиде.

„Што се однесува до мене, четири пати ја сменив кариерата. По дипломирањето бизнис, почнав да работам во менаџмент консалтинг. После тоа се преселив на нов континент за да се обидам во агенциите за регрутирање. И тогаш на крајот го најдов мојот пат во HR, конкретно во учењето и развојот. „Ги собрав сите три заедно за да го направам она што го работам сега во Workhap, а тоа е да им помогнам на другите луѓе да добијат работа и да започнат кариера што ја сакаат“, објасни тој.

Еве три докажани стратегии кои работеле за него и неговите клиенти за да направат успешна промена во кариерата.

Одлучете што сакате да правите
Најверојатно знаете што не сакате да правите, но најтешкиот дел е понекогаш да го пронајдете она што сакате да го правите. Затоа, пред да започнете да аплицирате за било што, прво добро погледнете како изгледа вашата идеална кариера. Направете листа на она што ви се допаѓа и што не ви се допаѓа во вашата моментална позиција.

Ова е исто така добро време да размислите за сите ваши искуства пред последната работа. Кои вештини ве прават најголема самодоверба? За што сте навистина страстни? Кои аспекти од вашата моментална позиција ви се допаѓаат? Ова саморефлексија ќе ви помогне да го идентификувате типот на работа што подобро се усогласува со вашите интереси и вредности.

Оттаму, направете листа на потенцијални позиции за кои сметате дека се поусогласени со вашите цели. Но, не застанувајте само тука, направете длабоко истражување за овие индустрии и тимови за да знаете што да очекувате. Можеби дури и ќе научите дека можеби ќе треба да ги намалите очекувањата за плата за да влезете во посакуваното поле. Иако може да изгледа како да правите чекор назад, запомнете дека најдобро е да ја градите својата кариера имајќи на ум долги патеки.

„Открив дека привременото намалување на платата вреди ако тоа ви овозможи конечно да ја завршите работата што ја сметате за значајна“, заклучи тој.

Наведете ги вештините што веќе ги имате, а кои добро ќе ви послужат
Сосема е нормално да се двоумите околу промената на кариерата, особено ако гледате на поле кое е малку туѓо во однос на вештините и обуката. Толку многу луѓе мислат дека треба да се вратите на училиште или да започнете од нула за да ве стават за нова позиција, но тоа не е нужно точно, пишува Форбс.

Се разбира, некои работни места ќе бараат нови сертификати и обука, особено ако сте во сложено или високо регулирано поле како технологија, финансии или инженерство. Но, во огромното мнозинство на случаи, веројатно веќе сте штиклирале многу од полињата што ги имаат регрутерите за таа нова позиција што ја разгледувате, и само треба да им помогнете да го видат тоа во вашата биографија.

„Мојот совет е ова: побарајте ги преносливите вештини што веќе ги имате, а кои би можеле добро да ви одговараат на новата позиција и да го нагласите во вашата биографија“. Вештините како што се приспособливост, начин на размислување за раст и одлични комуникациски вештини се високо на листата на секој регрутер бидејќи тие ви дозволуваат да напредувате во секое опкружување“, објасни Шо.

Не заборавајте да го разгледате вашето CV и да нагласите како вашите тековни вештини и искуство може да се применат на новата работа што сакате да ја извршувате.

Поврзете се со некој кој го направил истото
Честопати најдобриот начин за учење е да се слушне од туѓото искуство. Ако познавате некој што направил нешто слично претходно, поврзете се со него и прашајте за нивното патување. Слушањето за нивните искуства, предизвиците со кои се соочиле и лекциите што ги научиле може да помогне да ја започнете вашата транзиција и да го олесни процесот.

Исто така, добра идеја е да се поврзете со луѓе во новата индустрија во која се обидувате да се пробиете. Обидете се да научите колку што можете повеќе од нивното искуство и побарајте совет.