Стратегија: Дубаи ќе привлече 40 милиони нови хотелски гости до 2031 година

14

Се чини дека туризмот во Дубаи ќе напредува поради плановите за привлекување 40 милиони нови гости на хотели до 2031 година.

Шеикот Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, потпретседател и премиер на ОАЕ и владетел на Дубаи, најави нова национална стратегија.

Тој рече: „Ние сме меѓу првите 10 туристички дестинации во светот и нашата цел е да ја забрзаме нашата конкурентност со привлекување 100 милијарди дирхами дополнителни туристички инвестиции во овој витален сектор и пречекување на 40 милиони гости на хотели до 2031 година“.

Според планот ќе бидат воведени 25 иницијативи и политики за поддршка на туризмот.

Ќе се поттикнат и инвестициите во секторите за патување, авиокомпании и угостителство со надеж за привлекување меѓународни компании.