Стратегија која ќе ви помогне да имате успешна кариера – Поделете ги задачите во три категории

81

Вистинската мерка за успех не е да останете на работното место подолго или да добиете значително покачување. Наместо тоа, се работи за тоа кои обврски, рокови, проекти и задачи ги давате како приоритет, рече Џулиет Хан, невролог од Харвард и вонреден професор на бизнис школата Колумбија.

За да бидете посреќни и поуспешни во кариерата, нејзината препорака е да се идентификувате и да се фокусирате на тоа да бидете успешни во неколку клучни работи.

Тоа е „контраинтуитивен“ пристап кон она што многу успешните луѓе често го преземаат кога ги извршуваат своите професионални аспирации, вели Хан, која е и академски советник на Медицинскиот факултет Харвард.

„Луѓето погрешно мислат дека мора да бидат одлични во сè што прават за да бидат успешни, но ако тргнете по тој пат, сè ќе страда: квалитетот на работата, фокусот, здравјето. Тој менталитет ве става на брз пат до согорување“, објасни таа.

Стратегија и приоритети
Можете да дадете приоритет на вашиот фокус така што ќе ги поделите вашите работни обврски во три категории:

Задачи во кои треба да се истакнувате
Задачи во кои треба да бидете добри
Задачи за кои можете да вложите труд или да ги делегирате на некој друг
Потоа направете листа на вештини што ви се потребни за да ги завршите задачите наведени во првата и втората категорија за да имате јасен патоказ каде можеби ќе треба да ги подобрите своите вештини за да бидете поефективни на вашата работа, рече Хан, според CNBС.

Ако сакате второ мислење за тоа како ја работите својата работа, Хан предлага да се консултирате или со колега или со вашиот менаџер.

„Кажете им дека го оценувате вашиот моментален обем на работа за да ја максимизирате вашата продуктивност и да се фокусирате на некои поголеми цели. „Прашајте ги во кои области сметаат дека работите добро, каде можеби сте потфрлиле и дали приоритетите што ги наведовте помагаат во мисијата на компанијата“, рече таа.

На крајот на краиштата, задачите за кои одлучивте дека треба да напредувате треба да се вклучат во вашите долгорочни цели во кариерата, без разлика дали тоа е позиционирање за унапредување, стекнување лидерско искуство или развој на нова вештина.

Како го користиш времето?
Дури и ако сте заглавени во работа што не ја сакате, намалувањето на бројот на задачи на кои вложувате 100 отсто од вашиот напор треба да помогне да се ослободите време во вашиот распоред за вмрежување, ажурирање на вашата биографија и истражување на нови можности, истакна Хан.

Научете да управувате со вашата енергија и време на работа.

Хан изјави дека долгорочните придобивки ќе ги надминат сите краткорочни непријатности. На пример: можеби помалку реагирате на е-пошта, но ако го искористите тоа слободно време за да работите со фокусирање, веројатно ќе работите поквалитетна работа.

„Многу е важно да размислувате за сите компоненти на вашиот обем на работа и како тие помагаат или наштетуваат на вашиот развој на кариерата. Тоа ви помага да избегнете да бидете на автопилот и ве става на возачкото место во вашата кариера“, заклучи Хан.