Стратегијата што му помогна на Бафет да создаде богатство од милијарди долари

85

Инвеститорот Ворен Бафет во саботата во една реченица го сумираше инвестирањето во вредност, стратегијата што му помогна да го изгради своето богатство од милијарди долари.

„Она што ви дава можности е што другите луѓе да прават глупави работи“, рече Бафет на годишното собрание на акционери на Беркшир Хатавеј.

Вредното инвестирање обично се однесува на купување на потценети акции или компании кога другите ги продаваат со попуст и потоа ги држат на долг рок. Овој пристап доведе до некои од најголемите инвестиции на Бафет – особено кога другите беа во паника и продаваа.

За време на финансиската криза во 2008 година, легендарниот инвеститор ја купи Банката на Америка, која останува еден од неговите најголеми холдинзи. Тој, исто така, се здоби со акции во банкарскиот гигант Голдман Сакс, но  во меѓувреме ги продаде.

Купувањето кога другите продаваа во паника му помогна на Беркшир делумно да врати неверојатни 3.787.464% од 1965 година до крајот на минатата година. Тоа е многу повисоко од враќањето на S&P 500 од 24,708% во тој период.

И додека Бафет признава дека светот се менува, тој смета дека има можности за слични инвестиции.

„Во 58-те години што го водиме Беркшир, би рекол дека има огромен пораст на луѓе кои прават глупави работи и прават навистина големи глупави работи“, рече тој. „Причината зошто го прават тоа е затоа што, до одреден степен, можат да добијат пари од луѓето многу полесно отколку кога почнавме.

„Посакувам да се родам денес, да излегувам без многу пари и се надевам дека ќе ги претворам во многу пари“, им рече Бафет на акционерите.

Чарли Мангер, потпретседател на Беркшир Хатавеј и долгогодишна десна рака на Бафет, има попесимистички поглед на инвестирањето во вредност.

„Мислам дека ќе биде потешко за вредните инвеститори сега кога има толку многу од нив кои се натпреваруваат за намален фонд на можности“, рече Мангер. „Мој совет е да ги цените вашите инвестиции со тоа што ќе се навикнете на помалку пари.

И покрај лошите перспективи на Мангер за инвестирање во вредност, Бафет мисли дека ќе има можности за инвеститорите со оглед на краткорочната перспектива на толку многу луѓе во денешното општество.