Струјата е најевтина во Холандија, а Унгарија има најевтин гас

69

Просечните цени на електричната енергија за домаќинствата во Европската унија нагло пораснаа во првата половина на 2022 година, во споредба со истиот период минатата година, од 22 на 25,3 евра за 100 киловат-часови (kWh). Просечните цени на бензинот се зголемија и во првите шест месеци во однос на истиот период лани, од 6,4 на 8,6 евра за 100 kWh, покажуваат податоците на Заводот за статистика на ЕУ (Евростат).

Во извештајот на Евростат беше нагласено дека во последно време големопродажните цени на струјата и гасот се значително зголемени низ ЕУ поради скокот на трошоците за снабдување, на кои влијае актуелната геополитичка ситуација.

Во споредба со минатата година, даноците и давачките за сметките за струја и гас што ги плаќаат домаќинствата во ЕУ значително се намалија во првата половина од оваа година, бидејќи земјите-членки воведоа субвенции за да ги олеснат високите трошоци за енергија.

Така, во споредба со првата половина од 2021 година, учеството на даноците во сметките за електрична енергија драстично се намали од 39 на 24 отсто (-15,5 отсто), а кај сметките за гас од 36 на 27 отсто (-8,6 отсто).

Струјата не поскапела само во пет земји од ЕУ
Цените на струјата за домаќинствата се зголемени во 22 земји-членки на ЕУ во првата половина од оваа година во однос на првата половина од 2021 година. Најголем раст е забележан во Чешка (+62 отсто), Латвија (+59 отсто) и Данска (+57 отсто).

Цените на електричната енергија за домаќинствата се намалени во Холандија (-54 отсто), Словенија (-16 отсто), Полска (пад од три отсто), Португалија и Унгарија (и двете земји имаа пад од по еден отсто). Падовите во Холандија, Словенија и Полска се поврзани со државните субвенции и такси, додека во Унгарија цените се регулирани.

Изразено во евра, просечните цени на електричната енергија во првата половина од годината се најниски во Холандија (5,9 евра за 100 kWh), Унгарија (9,5 евра) и Бугарија (10,9 евра), а највисоки во Данска (45, 6 евра), Белгија (33,8 евра), Германија (32,8 евра) и Италија (31,2 евра).

Помеѓу првата половина на 2021 година и првите шест месеци од оваа година, цените на гасот се зголемија во 23 од 24-те земји-членки на ЕУ за кои се достапни податоци. Најголем раст е забележан во Естонија (+154 отсто), Литванија (+110 отсто) и Бугарија (+108 отсто), главно поради цената на енергијата.

Само во Унгарија цените на природниот гас за домаќинствата благо паднаа во истиот период, за -0,5 отсто.

Просечните цени на гасот за домаќинствата во првите шест месеци беа најниски во Унгарија (2,9 евра за 100 kWh), Хрватска (4,1 евро) и Латвија (4,6 евра), а највисоки во Шведска (22,2 евра), Данска (16 евра). и Холандија (12,9 евра).