Судот во Вашингтон ја прифати тужбата на Тодориќ против владата за преземање на Агрокор

71

Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови во Вашингтон (ICSID) ја прифати тужбата на Ивица Тодориќ против Република Хрватска поради начинот на преземање на Агрокор од него, пишува Национал.

ICSID донесе официјална одлука за јурисдикција во спорот што го покрена Adria Group B.V против хрватската влада во Вашингтон. и Adria Group Holding B.V., две холандски компании на поранешниот сопственик Агрокор Тодориќ.

Сега ќе се утврдува суштината на евентуалното обештетување доколку судот пресуди во корист на Тодориќ. Поранешниот сопственик на Агрокор ја тужеше Република Хрватска за начинот на преземање на неговата фирма.

Фирмите на Ивица Тодориќ ги застапува добро познатата адвокатска канцеларија Орик, Херингтон и Сатклиф од Париз, додека Република Хрватска се одлучи за исто така реномираната канцеларија на Фоли Хог, со седиште во Вашингтон.