Суецкиот канал ги зголемува таксите за 6,0 отсто од февруари

46

Претседателот на Управниот одбор на Суецкиот Канал (SCA), Осама Раби, денеска изјави за Арабиската телевизија дека таксите за пловидба преку овој канал ќе бидат зголемени за 6,0 отсто од февруари 2022 година, што ќе придонесе за раст на годишните приходи за 400 милиони долари.

И покрај шестдневниот сообраќаен метеж во двете насоки во март минатата година, кога џиновскиот брод Ever Given се заглави во каналот, SCA оствари годишен приход од 6,3 милијарди долари во 2021 година, што е рекорден годишен приход што некогаш го генерирал каналот, кој се смета за крвотокот на глобалниот поморски сообраќај.

Преку Суецкиот канал во 2021 година беа превезени вкупно 1,27 милијарди тони товар, што е зголемување за 8,5 отсто во споредба со 1,17 милијарди тони во 2020 година.