Суецкиот канал оствари рекорден годишен приход од 6,3 милијарди долари

21

Суецкиот канал во Египет оствари приход од 6,3 милијарди долари во 2021 година, што е рекорден годишен приход што некогаш го генерирал каналот, кој се смета за крвотокот на глобалниот поморски сообраќај.

Управата на Суецкиот канал (SCA), владиното тело за управување со водните патишта, соопшти дека приходите на каналот се зголемиле за 12,8 отсто, или 720 милиони долари, во споредба со приходите од 2020 година.

Претседателот на SCA, Осама Раби, рече дека 20.694 бродови поминале низ каналот во двете насоки, што претставува зголемување од десет отсто во однос на претходната година.

Преку Суецкиот канал во 2021 година беа превезени вкупно 1,27 милијарди тони товар, што е зголемување за 8,5 отсто во споредба со 1,17 милијарди тони во 2020 година. Во март 2021 година, пловидбата по Суецкиот канал беше прекината кога џиновскиот брод „Ever Given“ се насука и го блокираше водениот пат речиси шест дена. Инцидентот го наруши глобалниот транспорт и спречи стотици бродови да минуваат низ каналот, предизвикувајќи загуби кои се проценуваат на меѓу 12-15 милиони долари секој ден за време на блокадата.