Супербогатите во Давос побараа зголемување на даноците

49

На Светскиот економски форум (СЕФ) во Давос, група супербогати повикаа на зголемување на даноците за борба против социјалната нееднаквост во отворено писмо.

„Изненадени сме што не можете да одговорите на едноставното прашање што ви го поставуваме три години: кога ќе ги оданочувате екстремно богатите“, велат учесниците на онлајн кампањата „Горди да плаќам повеќе“, барајќи одговор од шефови на држави во СЕФ во Давос, пренесува Дојче Велe.

Она што е посебно за таа кампања е што нејзините учесници се и самите меѓу најбогатите луѓе во светот, бидејќи иницијативата собра 260 милијардери и милионери, пренесува Б92.

„Трошоците за нашата економска, социјална и еколошка стабилност се огромни и растат секој ден“, се вели во петицијата, додавајќи дека „екстремното и непродуктивно богатство“ може да се искористи за инвестирање во демократска иднина.

Меѓу другите потписници на кампањата се Валери Рокфелер, Абигејл Дизни и Австријката Марлен Енгелхорн, чие семејство некогаш ја основало германската хемиска компанија БАСФ.

Повеќето од супербогатите сè уште се многу резервирани или негативни за можното зголемување на даноците за најбогатите луѓе. Јазот меѓу богатите и сиромашните се зголемува, бидејќи според Светскиот извештај за нееднаквост за 2022 година (Светски извештај за нееднаквост), повеќе од една третина од вкупното приватно богатство акумулирано од средината на 1990-тите им припадна на оние кои веќе припаѓаат на најбогатите дел од човештвото. Половина од светското население, односно четирите милијарди најсиромашни луѓе, поседуваат само два отсто од богатството.