Сушата го намали извозот на кафе од Уганда

18

Извозот на кафе во Уганда падна во септември поради сушата, завршувајќи ја сезоната обележана со намалени испораки и повисоки приходи поради зголемените цени на кафето на меѓународните пазари.
Во септември Уганда извезла 503.695 вреќи со 60 килограми зрна кафе, што е за 14 отсто помалку отколку во истиот период минатата година, се вели во извештајот на управата за кафе UCDA.

„Намалувањето на извозот главно се припишува на пониските приноси оваа година поради влијанието на сушата во повеќето региони“, рече регулаторот UCDA, додавајќи дека сушата ја скрати жетвата во централна и источна Уганда.

Уганда е најголемиот извозник на кафе во Африка, кој е главен извор на нејзината девизна заработка. Етиопија е на второ место.

Септември е последниот месец во сезоната на растење на кафето

Во сезоната што штотуку заврши, Уганда извезла 5,9 милиони кеси, 9,3 отсто помалку отколку во сезоната 2020/2021. Нејзините приходи, пак, скокнаа за 39 отсто, на 876 милиони долари, благодарение на поскапувањето на кафето на меѓународните пазари.