Светот влегува во следната фаза на глобализација

84

Извршниот директор на германскиот технолошки гигант SAP, Кристијан Клајн изјави дека светот влегува во следната фаза на глобализација.

Тој изјави за CNBC на Светскиот економски форум во Давос,  дека во оваа ера на промени, компаниите ќе сакаат да го пренасочат својот фокус на градење еластични синџири на снабдување и подобрување на нивните акредитиви за одржливост.

Тој додаде дека компаниите се здружуваат за да ги обезбедат своите синџири на снабдување и да ги решат прашањата за корпоративна одговорност преку подобра употреба на податоците.

Синџирите на снабдување се предизвикани од мешавина на фактори, не само пандемијата Ковид. Заклучувањето предизвика големи нарушувања во економското производство и ја нагласи зависноста од Кина за глобалната трговија.

Војната меѓу Украина и Русија ги влоши овие прашања, бидејќи Русија е значаен снабдувач на нафта и гас, а Украина е извор на витален извоз поврзан со храна, земјоделство и индустрија. Ова доведе до пресврт во синџирите на снабдување и повисоки цени за потрошувачите и бизнисите ширум светот.

Во меѓувреме, санкциите против Русија ги натераа компаниите да размислат каде ги засноваат своите операции – вклучително и SAP.

И покрај тоа, Клајн рече дека е оптимист за иднината.

„Ние во технолошкиот сектор, ние во SAP, сме многу сигурни за годината што претстои“, рече Клајн.

Внимавајте каде инвестирате
Коментирајќи ја мрачната состојба на макроекономските услови, тој рече дека има намалување на трошоците во технолошкиот сектор и дека извршните директори на големите компании стануваат повнимателни во однос на трошењето.

Имаше бран на отпуштања во секторот, вклучително и во компании како Amazon и Meta, бидејќи повисоките стапки и стравот од рецесија ги принудуваат да бидат повнимателни во однос на трошењето.

„Имаме негативни каматни стапки многу долго време“, рече Клајн. Тоа сега се промени и во Европа и во САД, бидејќи Федералните резерви, Европската централна банка и Банката на Англија ги зголемија каматните стапки за да ја скротат зголемената инфлација.

Клајн, сепак, додаде дека технологијата е „решение“ за зголемување на еластичноста на синџирите на снабдување, бидејќи на компаниите им треба подобро справување со податоците што ги поткрепуваат нивните операции со цел да донесат поефективни одлуки.

„Всушност, луѓето сè уште сакаат да инвестираат пари, но навистина внимаваат каде инвестираат“, рече Клајн, наведувајќи го примерот на автомобилската индустрија, „која сака да види како да изгради стабилни синџири на снабдување од суровини до завршна обработка и производство на автомобили“.