Светска банка: 12 милијарди долари за вакцини за сиромашните држави

12

Светска банка најави планови за иницијатива од 12 милијарди американски долари што ќе им овозможи на сиромашните земји да купуваат вакцини за Ковид-19. Ова ќе им овозможи на две милијарди луѓе пристап до третман, откако ќе бидат достапни лекови и ќе бидат докажано ефикасни.

Претседателот на Светската банка, Дејвид Малпас соопшти дека бара одобрување од Одборот за план за финансирање на вакцини за коронавирус од 12 милијарди долари за да им помогне на сиромашните и земјите во развој да обезбедат доволно вакцини кога ќе станат достапни во наредните месеци.

Тој објасни дека иницијативата е дел од програма од 160 милијарди долари за финансирање на помош поврзана со коронавирусот. Таа има за цел да им помогне на земјите да набават и дистрибуираат рани вакцини за здравствени и други клучни работници и да го прошират глобалното производство.

Тој рече дека Одборот се очекува да го разгледа планот на почетокот на октомври.

Малпас рече дека планот на Светска банка има за цел да ги постави сиромашните и земјите со среден приход, каде што вирусот се шири најбрзо, на исто ниво со побогатите земји.

“Нашата цел е да го смениме текот на пандемијата за развој на земји со ниски и средни приходи. Ова е сигнал на пазарот до производителите дека ќе има финансирање за земјите во развој и ќе има побарувачка. Ќе почнеме да бараме од производителите да започнат со поставување на системи за дистрибуција за овие земји”, рече Малпас.

Светската банка, додаде тој, ќе побара и од богатите земји кои имаат претерано резервирани дози отколку што треба да ги ослободат за сиромашните земји.

Фото: Pixabay