Светска банка ќе го воскресне извештајот Doing Business

13

Светска банка планира за околу две години да воведе замена за својот водечки извештај Doing Business за деловната клима во земјите, кој беше откажан по скандалот со манипулации со податоци, изјави главниот економист на банката Кармен Рајнхарт за Ројтерс.

Рајнхарт, којa беше унапреденa во повисоко раководство како дел од напорите на банката да ја врати довербата по етичките прашања, рече дека некои клучни концепти за новиот производ се веќе јасни.

Тие вклучуваат мандат за поголема транспарентност на основната методологија, поголемо потпирање на податоците од анкетите од компаниите и помалку внимание на рангирањето на земјите.

„Главните механизми ќе бидат во јавен домен“, рече Рајнхарт. „Јасноста за тоа како функционира извештајот е важен столб за враќање на довербата“, додаде таа.

Банката ќе се фокусира и на податоците од истражувањето за да ја намали улогата на субјективно расудување и да го елиминира аспектот на „конкуренција“ во рангирањето што ги поттикнува земјите да се обидат да го измамат системот.

Во септември, управниот одбор на банката го откажа објавувањето на годишното рангирање Doing Business откако надворешен преглед на неправилностите на податоците во верзиите за 2018 и 2020 година заклучи дека високи банкарски функционери – вклучително и тогашната извршна директорка Кристалина Георгиева, која сега е на чело на ММФ – биле под притисок тимот на публикацијата да направи промени.

Адвокатското друштво WilmerHale сè уште работи на втор извештај за можното неправилно однесување од страна на персоналот за промените на податоците од кои корист имаа Кина, Саудиска Арабија и други земји.

Одборот на ММФ ја поддржа Георгиева по долгото разгледување на наводите, но таа сепак може да биде вмешана во вториот преглед.

Рајнхарт рече дека сагата ја нарушила довербата во Светската банка и дека ќе биде потребно време и напор да се врати довербата.

„Важно е показателите за кредибилитет да не се засноваат на личноста, туку на системите“, рече таа, додавајќи дека банката воведе „многу мерки на претпазливост“ во последната година по разгледувањето на неколку надворешни извештаи.

„Ништо во животот не е сосема сигурно, но мерките ги намалуваат шансите за злоупотреба“, рече таа. „Се надеваме дека довербата ќе биде вратена“.

Рајнхарт нарача голем преглед на методологијата за рангирање од надворешен советодавен панел откако беа покренати внатрешни грижи за манипулација со податоци, вклучително и извештаи.

Добиениот преглед од 84 страници бараше низа корективни активности и реформи, наведувајќи го моделот на напори на владите ширум светот да интервенираат во процесот на евалуација.

Извештајот ја обвини банката за недостиг на транспарентност за клучните податоци и рече дека треба да престане да продава советодавни услуги на владите кои имаат за цел да ги подобрат нивните перформанси.

Рајнхарт рече и дека практиката била прекината во нејзиниот оддел за развојна економија во 2020 и 2021 година и дека банката почнала да ги суспендира консултантските услуги, поврзани со Doing Bssiness, откако извештајот бил поништен.

Рајнхарт истакна дека банката повнимателно ќе ги разгледа последиците од скандалот и кои други мерки се потребни откако ќе заврши вториот извештај на WilmerHale.