Светска економија која владее од сенка: Го „зазема“ тронот за iPhone, нафта, скапоцени камења…

106

Статистичарите велат дека оваа година Индија ќе и се закани на Кина и ќе стане најнаселена земја во светот. Не само што населението на Кина се намали во 2022 година, туку и економските показатели се најлоши во последните 50 години.

Денес, „План Б“ стана, барем, неопходен чекор во развојот на деловната стратегија на секој бизнис. Повеќе од кога било во историјата на светската економија се доведуваат во прашање „безбедните“ деловни решенија и најмоќните пазари.

Пред неколку години, веројатно немаше да верувате дека производството и трговијата со Кина ќе бидат доведени во прашање, но токму тоа се случи.

Поради бројните отежнувачки фактори што пандемијата ги донесе во меѓународната трговија и светското производство, глобалните производители и малите трговци ја започнаа својата потрага по алтернативи, а особено се истакнаа Здружението на нациите од Југоисточна Азија и Индија.

Овој регион секако не е ново откритие, бидејќи со децении читате „Made in Vietnam, Thailand, …“ на декларации на производи, но факт е дека сега дури и оние кои не се склони кон промени – станаа отворени на таквите алтернативи.

Потсетуваме и дека Индија би можела да стане центар за производство на iPhone, што сериозно би го разнишал кинескиот трон.

Виетнам, Мјанмар, Камбоџа и Индонезија предничат во производството на облека и текстил од тој регион. Центрите на индустријата за обувки се Виетнам, Камбоџа, Индија и Индонезија. Тајланд се издвојува по производство на ИТ опрема, а Сингапур за компјутери, соларни диоди, безбедносна опрема, телефонски централи…

Камбоџа, Индонезија, Малезија, Мјанмар и Виетнам се истовремено значајни за нафтата и дериватите, додека Индонезија бележи исклучителни резултати во производството на електронски машини, возила, компјутери, производи од гума…

Списокот продолжува, а повеќе од очигледно е дека овој регион ќе стане „жежок ривал“ на кинескиот пазар.

Индија е особено привлечна за извоз на рафинирана нафта, скапоцени камења, благородни метали, инженерство и машини, органски хемикалии, возила, фармацевтски производи, челик, железо, бакар, памук и кожа.